Barns tändhälsa

När de första små tänderna kommer är det dags att börja introducera tandborstningen. för barnet. Köp en liten mjuk barntandborste, använd en mild barntandkräm med fluor och försök att göra tandborstningen till en rolig och mysig stund redan från början.  Du kan till exempel göra den dagliga rutinen till en lek, prova dig fram och se vad ditt barn tycker om. Man kan leta och jaga tandtroll i munnen, sjunga en sång om att borsta tänderna eller låta barnet borsta tänderna på dig samtidigt.

När man ska borsta tänderna på riktigt små barn kan det vara smidigt att lägga ned barnet på exempelvis skötbordet. Då ser du lättare in i munnen och kan komma åt tänderna.

Med lite större barn, vid ca. 4 års ålder brukar det fungera bra att låta barnet stå upp när en vuxen borstar tänderna.

När barnet är tre år går det bra att börja använda en eltandborste vilket kan underlätta tandborstningen. En eltandborste tar bort mer beläggningar än en vanlig manuell tandborste och minskar risken att trycka för hårt och skada tandköttet. Många barn tycker även att tandborstningen blir roligare och mer motiverande när de får borsta sina tänder med en eltandborste. Oavsett om ni väljer att använda er av en vanlig tandborste eller en eltandborste kan det vara bra att be om hjälp att med att få till rätt teknik vid barnets tandläkarbesök.

Det är viktigt att en vuxen hjälper till med tandborstningen varje dag. Hjälp ditt barn att borsta tänderna tills barnet är tillräckligt gammalt för att kunna sköta sina tänder själv. Barn behöver hjälp med tandborstningen av en vuxen tills de blir runt tio år. Vissa barn kan behöva hjälp ännu längre.

Borsta morgon och kväll och borsta hela tandytan ned till tandköttskanten. Använd små gnuggande rörelser och glöm inte att vara extra noga med tänderna som sitter längst bak i munnen där det är gropigt och gärna fastnar en hel del matrester.

När du har hjälpt ditt barn att borsta tänderna på morgonen är det bra att vänta 2-3 timmar med att äta. Försök även att undvika att skölja bort flourtandkrämen ur munnen.

Låt gärna barnet prova att använda tandborsten och borsta sina egna tänder. Det blir ofta roligare

och är dessutom en viktig träning för barnet. Man kan till exempel låta barnet börja borsta sina tänder för att sedan ta över själv och gå över alla tänder igen.

originmag