Som förälder är det omöjligt att hålla koll på allt som ens barn gör och det är ännu svårare att hålla koll på deras internetvanor. Internet ger oss stora möjligheter att ta del av olika saker från hela världen, men det leder också till att våra barn ibland kan få se saker som de inte borde. Hur håller man egentligen koll på vad barnen tar del av? Ett annat problem som idag tyvärr blir allt vanligare är barn och ungdomar som nätmobbar varandra, och i många fall kan det få allvarliga konsekvenser. En del barn har till och med begått självmord på grund av nätmobbning.

Blockera oönskade sidor

Det går att ställa in på datorn vilka sidor som användare ska kunna besöka. Genom barnlås kan man till exempel välja att sidor som innehåller nakenhet eller våld blockeras. Det går även att välja bort sidor med innehåll som är hatiskt eller rasistiskt. Detta barnlås går att få genom webbläsaren. Det är dock inte särskilt lätt att hålla koll på vad barnen gör på de sidor som är godkända, som till exempel Facebook eller YouTube. Ett nytt initiativ av Telenor har nyligen skapats, som syftar till att föräldrar ska förstå barnens skärmlivmed hjäp från youtubers. Detta kan vara till stor nytta, då det är först när man har hela bilden som korrekta åtgärder kan sättas in.

Lär dina barn nätetikett

Idag är det viktigt att ha ett samtal med sina barn om vad korrekt nätetikett är. Försök att förklara för dina barn vad som är ett okej beteende när de befinner sig i offentliga rum på nätet. Var uppmärksam på om ditt barn ändrar beteende eller personlighetsdrag efter att de har spenderat tid på nätet. Märker du till exempel att ditt barn beter sig nedstämt och oroligt efter att ha varit inloggad, då kan det bero på nätmobbning. Försök att hitta en bra balans för hur länge och hur ofta ditt barn får spendera tid på nätet. Blir det för mycket tid kan det påverka övriga livet, såsom skolan och det sociala umgänget.