När kan man introducera socker i kosten?

Frågan är kanske felställd. Den rätta är måhända ”Ska man introducera socker i kosten?”

Det kanske inte heller blir rätt svar på den frågan. ”När” ger sig förmodligen av sig självt, ”ska” är en fråga att ta ställning till då ett förbud mot socker, i all välmening, kan leda till en framtida överkonsumtion, då barnet själv kan tillgodose sitt sockerbehov …

 

Livsmedelsverket rekommenderar
Livsmedelsverket rekommenderar att man som förälder undviker att ge sötade livsmedel till spädbarn. Med reservationen ”så långt det går”.

Här avses, får man förstå, raffinerat socker, som bara ger det som kallas tomma kalorier.

Raffinerat socker kallas för tomma kalorier eftersom det saknar vitaminer och mineraler.

I produkter som smaksatt yoghurt och fil finns mycket tillsatt socker. Något som de flesta inte känner till är att det även i lättyoghurt och lättfil förekommer tillsatt socker. Det minskade fettet är ersatt med – socker – då fettet är en smakbärare.

I färdigköpta produkter som nyponsoppa, krämer och sylt förekommer mycket tillsatt socker. Vilket även gäller köpta kakor, kex och naturligtvis glass och godis.

Lär barnen att dricka vatten för att släcka törsten då drycker som saft, fruktdryck och läsk innehåller stora mängder socker.Introducera socker till barn 1

 

Inte nödvändigt med socker
Det är bra att känna till att ett friskt, normalviktigt barn överhuvudtaget inte behöver äta raffinerat socker. Generellt sett är det bättre att välja längre typer av kolhydrater, som i potatis, grönsaker och även i färsk frukt somäven innehåller enzymer som är bra för matspjälkningen. Genom att äta korn, som fullkornsbröd, matvete, matkorn, mathavre och fullkornsris. Då vi äter sådan mat, får kroppen arbeta hårdare för att få ut kolhydraterna, vilket innebär att man håller sig mätt längre. Man får även i sig mer mineraler och vitaminer.

Det är i situationer då barnet är sjukt och inte vill äta mat som socker kan vara ett sätt att få i barnet vätska och energi så att de slipper bryta ned fett och muskler i sin egen kropp.

 

Frågan om när …
För det fall barnet är inskrivet på förskolan är det också svaret på när det blir introducerat till socker om det inte blivit det tidigare. Vilket innebär att det då blir när den tiden kommer.

Ju senare barnet börjar i förskola eller i barnomsorgen, desto längre dröjer det till sockerdebuten. Med reservation för välmenande mor- och farföräldrar som låter barnbarnet smaka på glass eller tårta.

Kom ihåg att det är du som förälder – som önskar undvika att ditt barn tidigt blir introducerat till produkter som innehåller raffinerat tillsatt socker – kontrollerar vid vilken tidpunkt ditt barn får göra sin sockerdebut.

Taggar × × × × × × ×
originmag