Potträning

Det kommer en dag då frågan om potträning dyker upp. När är det dags? Hur ska det gå till?

En enkel tumregel är att invänta barnets eget intresse.

Börja med att …
Ställ tillsammans med barnet in en potta i badrummet, för att väcka barnets inneboende nyfikenhet. Låt barnet försöka sitta på pottan utan blöja. Känner du till hur barnet beter sig strax innan det kissar eller bajsar, desto bättre, då kan det vara en signal till att det är dags att påbörja träningen, utan stress och jäkt. Kommer det något – bra. Det kan låsa sig för barnet, det är OK. Du önskar ju att barnet får en positiv erfarenhet av att sitta på pottan, både med eller utan, resultat.

Sätt barnet på pottan direkt då det visar intresse, det kan leda till att barnet blir blöjfritt tidigare.

Barn gör som vi gör – inte som vi säger. Det kan vara bra att föräldrarna visar barnet då mamma eller pappa kissar, båda helst sittande på toaletten.

Tänk på …
Ditt barn kanske vill sitta på toaletten, tänk då på att hålla om barnet så det slipper falla ned i toaletten. Blir det ett resultat kan du säga:- Titta, du kissade, det var väl skönt. Om inte, säg: – Det var bra att du gjorde ett försök!

Var medveten om att barnet vanligtvis håller sig torrt dagtid och att det lättare verkar kunna kontrollera urinen. Det går i regel snabbt att bli blöjfritt, då barnet är moget.

Uppmuntra barnet att sköta sin avföring på toalett eller potta genom att förklara att det är skönt att slippa få en kletig stjärt och blöja. Låt barnet se vart bajset tar vägen, så att det inte bara försvinner.

Gör det till något naturligt
Gör det till något naturligt att sköta sina behov på en toalett eller potta. Undvik att skapa en maktkamp kring toalettbestyr. Något som kan öka risken för förstoppning på grund av att barnet vägrar uträtta sina behov.

Potträning 1

 

När är barnet blöjfritt
Vanligast är att barnet blir torrt under dagen, och sedan natten. Man brukar anse att barnet är moget att helt sluta med blöja vid 2–3 års ålder. Några tidigare än så, an

Tänk på att undvika att ge barnet för mycket att dricka ett par timmar före läggdags. Kvällsgröt kan då vara ett bättre alternativ till välling.dra barn kan ha nattblöja i 4–5-årsåldern. Det kan ibland relateras till att urinblåsan är omogen.

Låt bli att göra toalettstunden till en prestation som resulterar i belöning eller bestraffning. Barnet är inte duktigt för att bajset hamnar i toaletten. Däremot slipper barnet kladdet i blöjan och att det ofta är lättare att göra rent stjärten då den inte är insmetad i avföring.

Kom ihåg
Barnet behöver din hjälp då det är dags att bli blöjfri. Det brukar vara dags då barnet verkar ha fått lite koll på hur det här med kiss och bajs fungerar.

originmag