Flytta med barn – så påverkas de

När det är dags att byta bostadsort och man har barn i familjen kan det vara ett orosmoment. Som förälder är det inte ovanligt att man undrar hur barnen kommer må efter att man bytt hem och om de kommer trivas på det nya stället. Det är helt naturliga frågor som väcks hos föräldrar oavsett hur gamla barnen är. Att flytta är ofta en stor sak, både för vuxna och för barn. För att göra flytten så enkel som möjligt för barnen finns det flera saker man kan tänka på. Det gäller också att vara medveten om på vilket sätt ett barn kan påverkas och vad de kan uppleva som jobbigt. Ju mer förberedd man är som förälder, desto bättre kan man fungera som ett stöd för dem. I den här texten kommer vi berätta mer om hur barnen kan påverkas av en flytt och vad du som vuxen kan göra för att underlätta bytet av hem.

Barnen behöver en grundtrygghet

För barn är det viktigt att känna sig trygga. En av de viktigaste uppgifterna man har som förälder är därför att se till att barnen känner sig trygga. Det kan löna sig att i god tid före flytten börja prata om att man kommer byta bostadsort och berätta vad det kan innebära. Alla praktiska detaljer behöver man inte berätta för barnen eftersom det kan stressa dem mer. Däremot kanske barnen undrar hur det kommer bli med skola och kompisar, och det är orosmoment man måste ta på allvar. Det är naturligtvis skillnad på att flytta utomlands och att flytta inom Sverige. Att flytta utomlands kan både vara spännande och lockande, men det kan också göra att små saker som skolgång och språkliga svårigheter blir knepigare. Som förälder ska man därför i god tid se till att ordna allt det praktiska så att barnen kan känna sig trygga med att de har någonting positivt framför sig. Barn är vanligtvis anpassningsbara och med största sannolikhet kommer det gå bra för dem på den nya orten. Det kan vara kämpigt före de känner sig hemma på den nya orten och där har man som förälder en viktig roll i att lyssna och stötta.

Engagera barnen i flytten

I den mån barnen kan är det bra att engagera dem i flytten. Man kan med fördel låta dem packa ner sina egna saker i lådor och uppmuntra dem att lägga de saker de vill kunna packa upp först i en alldeles speciell låda. Genom att låta barnen vara delaktiga i åtminstone en del av processen med att packa ner saker kan de känna att de kan påverka saker själva. Ju mindre barnen är desto mindre ansvar kan de naturligtvis också ta, så hur mycket de kan packa själva är något varje förälder måste ta ställning till. När sakerna väl är packade kan man med en professionell flyttfirma göteborg enkelt flytta lådorna till det nya hemmet. Det kan vara spännande för barnen att se hur sakerna de själva packat i kartonger anländer till det nya hemmet, och det i sin tur kan verka lugnande när de ser att alla deras saker följt med flyttlasset.

originmag