För en förälder är barnens välmående det viktigaste som finns. Många oroar sig för om de gör rätta val och hur de kan ge sina barn de bästa förutsättningarna. En av de viktigaste faktorerna för ett hälsosamt liv, både för barn och vuxna, är en bra munhälsa. Man sätter standarden för munhälsan vid tidig ålder, både gällande tändernas skick och rutiner för att ta hand om dem.

Välja rätt tandkräm

Genom att vänja barnet vid tandborste och tandkräm redan från början av deras liv kommer det med stor sannolikhet att göra tandborstningen smidigare under de senare åren. Var också noga med att välja en bra tandkräm så att barnets tänder får det skydd de behöver. Tandkrämen ska innehålla flour för att tänderna ska vara skyddade mot karies. Eftersom hål i tänderna orsakas av den är det viktigt att motverka kariesangrepp med flour. Smaken på tandkrämen kan också vara viktig för att barnet ska vara mottaglig till att använda den. Om den har stark eller obehaglig smak kan det ge dåliga associationer för barnet och tandborstningen blir betydligt svårare än nödvändigt. Välj därför en mild tandkräm som barnet tycker om.

Lär barnet bra rutiner

Att lära barnet att borsta tänderna kontinuerligt är också viktigt. Du som förälder kan introducera tandborsten tidigt och på ett roligt sätt. Barnet har därmed en god relation till tandborsten när ni börjar med tandborstningen. När barnet är mellan ett halvår och ett år brukar första tanden komma upp. Dessa tänder är extra mottagliga för karies. Därför är det viktigt att direkt börja borsta barnets tänder med flourtandkräm. Detta förespråkas av folktandvården.

Se till att använda en mjuk, liten tandborste och bara lite tandkräm, mängden ska vara som barnets lillfingernagel. Genom att se till att barnet alltid går och lägger sig med rena tänder kommer detta att vara en god vana från ung ålder. Dessa typer av vanor kan följa med barnet upp till vuxen ålder och ökar då chansen att den goda munhälsan vidhålls.

Kost för tänderna

Kosten är också en viktig del för att barnets tänder ska vara friska och hela. Man bör inte äta mycket socker och heller inte dricka sötade drycker. Framför allt är det fördelaktigt att undvika att äta och dricka söta livsmedel många gånger under dagen. Tänderna behöver få vila för att återställa balansen i munnen. För att hjälpa tänderna kan man se till att dricka vatten kontinuerligt under dagen. Därför är det bra att lära barnet att dricka ordentligt med vatten, så att munnen sköljs ur. Det är en enkel rutin som kan göra stor skillnad i längden. Med en bra start och genom att upprätthålla goda rutiner kan du skapa en stabil grund för en bra munhälsa livet ut.