Att bli förälder är en livsomvälvande upplevelse och barnet blir oftast den största kärleken i livet. Det känns viktigt att finnas där för barnet och att hålla sig frisk, så att ni kan få många år tillsammans. Men livet blir inte alltid som tänkt och ibland drabbas vi av oväntade sjukdomar, som exempelvis artros. Ofta kan du dock få kompetent hjälp av sjukvården så att du kan fortsätta vara en närvarande förälder och umgås med ditt barn.

Sjukdomar i leder

En vanlig sjukdom som många föräldrar drabbas av är artros. Om du får artros i ditt knä som gör det svårt att leka och umgås med dina barn finns det möjlighet att få hjälp hos Jointacademy. Där kan du få ett behandlingsprogram som är personligt anpassat för dig, koordinerat av en fysioterapeut. Att plötsligt drabbas av en ledsjukdom kan kännas svårt, men artros är lyckligtvis en sjukdom där det finns god behandling som ger positiva resultat. Som förälder behöver du finnas där för att ta hand om barnens tänder och skapa en hälsosam familjevardag för er alla.

Träning mot artros

Artros som sjukdom har sin utbredning i hela leden, men den största belastningen skapas på ledbrosket. Det går att få artros i alla leder i kroppen där brosk finns. Men vanligtvis brukar man höra om artros i höfter och knän, vilket är de områden i kroppen där artros brukar orsaka mest problem.

Ledbrosket fungerar som en sorts “tvättsvamp”, vilket innebär att när leden belastas kommer ledvätska att tryckas ut från brosket. När leden sedan åter avlastas sugs vätskan upp i brosket. Detta brosk har ingen egen blodförsörjning och det är ledvätskan som står för all näring. Därför är det nödvändigt att röra på sig vid artros. Men belastningen får inte bli för monoton eller för konstant under längre perioder. Den bästa träningen sker med variation. Du kan till exempel ta promenader eller cykla tillsammans med dina barn, baka eller arbeta i din trädgård. Detta är hälsosamma aktiviteter du kan göra med barnen samtidigt som du förbättrar din sjukdom.

Många känner rädsla för att det ska göra ont vid träning, eller att sjukdomen ska förvärras. Så länge smärtan är acceptabel vid rörelse och avklingar efter maximalt 24 timmar är det bra att fortsätta röra på sig. Det bästa är att anpassa aktiviteten så att smärtnivån är acceptabel.