De allra flesta föräldrar som skaffar mer än ett barn gör det sannolikt med förhoppningen att deras barn ska kunna ha glädje av sina syskon livet ut, och ha ett nära förhållande till dem inte bara som barn utan som vuxna. För att dessa förhoppningar ska bli verklighet är det dock viktigt hur föräldrarna behandlar sina barn, särskilt i förhållande till varandra – det vill säga att syskonen behandlas rättvist.

I många syskonskaror (eller syskonpar) blir rättvisa särskilt viktigt i en viss ålder. Detta märks genom att allt plötsligt ska ske med millimeterrättvisa, allt från uppdelningen av lördagsgodiset till saftnivån i glasen till vilken säng man får i en våningssäng. Dessa vardagsorättvisor hanterar föräldrar på olika sätt – från att sakligt resonera fram en överenskommelse till att låta barnen slåss en stund innan de kommer överens av sig själva. Det är kanske inte heller dessa små orättvisor i förskoleåldern som är viktiga, även om det självklart gäller att föräldrarna strävar efter rättvisa hela tiden.

Hur gör man då när det gäller mer långtgående orättvisor, till exempel att det ena barnet fastnar för en mycket dyr fritidssysselsättning, som ridning, hockey eller konståkning, medan det andra nöjer sig med fotboll, scouterna eller simning? Barnen kanske inte tänker på det när de fortfarande är små, men ju äldre de blir kommer de sannolikt att inse att flera års ridlektioner och utrustning (kanske till och med en häst) har kostat betydligt mer än terminsavgiften till badhuset och badkläder. Barnen kan själva inse att det oftast jämnar ut sig i slutändan, och att det inte kan vara hundra procent rättvist år för år, men då gäller det också att föräldrarna ser till att det faktiskt jämnar ut sig, till exempel genom att kompensera i form av ett bidrag till en bil eller något annat som kan behövas när barnet blir äldre. Om du känner att du har svårt att upprätthålla den ekonomiska rättvisan mellan barnen på grund av dålig ekonomi, kan det vara en bra idé att leta igenom byrålådan efter smycken och annat du inte använder. Du kan nämligen sälja guld på Guldbrev.se, och få pengar som räcker till många terminsavgifter eller många par fotbollsskor.